mandag 5. september 2011

Oppgaver til "Litt mer om tegn", uke 36

1. Meldingar kan sendast, men ikkje meiningar. Forklar dette nærmare.En melding er flere tegn/bokstaver som er satt sammen til ord som deretter kan bli lest. Dette utgjør et innhold. Meningen ligger ikke i ordene, men i det synet leseren ser det på og hva synspunkt han har. Når et menneske vil si eller fortelle et annet menneske noe, så kan   en ikke bare sende meldingen gjennom løse luften. Man må formidle en melding ved å si en mening. I en samtale så prøver avsenderen å si og gi et bilde av det vi mener. Mottakeren danner da sitt eget bilde i hode om hva det er snakk om, og, vi tenker jo ikke likt. Vi bruker dette både gjennom ansiktsutrykk, lyder og via mobiltelefon.


2. Finn eksempel på ulike teikn i skolekvardagen. Kva er uttrykk og kva er innhald?
Når du kjører langs vegen så er det mange trafikkskilt. Disse skiltene er utrykk man må ha kunnskap om, for å vite hva de står for eller hva de betyr. På noen skilt står det "STOPP" med bokstaver, da er dette stoppskiltet et innhold.

3. Gjer greie for forskjellen mellom ikon, indeks og symbol. Finn eksempel som illustrerer dei tre typane grunnteikn.
Et symbol er et vilkårlig tegn. Ord er vanligvis symbol. Sammenhengen mellom ordet og de utrykker er basert på en konvensjon.

Et ikon er et tegn for noe. Et ikon kan for eksempel være noe man prøver å beskrive gjennom et bilde. På offentlige toaletter så er det bilder på dørene. En dame, en mann og/eller en rullestol. Da vet man at på den døren med en mann på, er det bare menn som skal bruke dette toalettet. En indeks er en direkte sammenheng med objektet. Det kan være forskjellige tegn for hva man forbinder med det utvalgte objektet. Tårer er en indeks for sorg, latter en indeks for glede. Et symbol er et tegn som representerer noe annet enn seg selv. Det er tegn som hjelper mennesker internasjonalt, både gjennom ord og skrift, men og religion og kunst.


4.  Er mørke skyer på himmelen ikon, indeks eller symbol for uver?
Det er et symbol for uver. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar