tirsdag 14. mai 2013

Et kort referat om samtidsromanen "Fittekvote"

Denne boka, "Fittekvote" er en samtidsroman. Hvorfor? Jo, fordi den omhandler samtiden. Den tiden som er i dag. I 2013. At det er en samtidsroman kan man også dømme på navnet. Hallo, fittekvote? Drøy tittel, men man forstår det hvis man leser boka. Og det kan jeg anbefale i høyeste grad, av den enkle grunn at boka faktisk talt er veldig underholdene og ungdomsrettet. Den omhandler tema som ung kjærlighet, sex og overraskelser. Spenning. Du vet, slike ting som ungdom flest er interessert i.



Handling:
Denne boka handler om ungjenta Victoria som er frisørlærling i mora sin frisørsalong. En dag så finner hun ut at typen hennes, Christian, skal i militæret. Han er en typisk type som vet han er fin, vet han er sterk, vet han kan ta mange armhevinger osv. Den dagen Victoria skal kjøre Christian til militærbasen, så forteller hun til Christian at hun også skal samme plassen som han. Han blir sur. Han vet at det ikke er lov å være kjærester der.

De er fremdeles sammen. Begge to i militæret, men de holder det hemmelig. De møtes av og til, men det dabber av. Christian forandres. Han er ikke den samme som Victoria ble forelsket i. Hun kysser med en kompis. Hun angrer og får han til å love å ikke si det til noen. Det er vanskelig. Mora er dritsur på henne. Det er mye hardere i militæret enn hun forventet seg. Alt er så strengt. I begynnelsen så sliter hun skikkelig. Både med indre og ytre styrke. Men hun blir bedre.

I slutten på boka så klikker det for Christian. Han skyter en av oberstene. Victoria redder obersten og får medalje for det. Vi som lesere finner også ut at hun sikkert har blitt mishandlet av sin alkoholiserte far da hun var mindre. Dette på grunn av hvordan hun reagerer på den siste store prøven alle må gjennom.

Karakterer:
Victoria: hovedperson, er hennes tankereferat man leser, blond og liten. Sterk jente som blir enda sterkere.
Christian: kjæresten til Victoria. Snål type. Vet at han er pen. Har muskler og blondt hår. Forandres gjennom romanen. Blir til slutt gal i hodet å havner på en institusjon.
Mora: Redd, nervøs, ignorert at datteren ble mishandlet av ektemannen, nervevrak, frisør.
Obersten: prøver å hjelpe Victoria til å bli sterkere både i hodet og fysisk.

Alt i alt så handler dette om hvordan det kan være for en jente å være i militæret. Alle grenser blir testet, og man gjør ting man aldri hadde trodd man kunne gjøre. Navnet på romanen, "Fittekvote" kommer fra den grunn at en person i romanen sier til Victoria og noen av de andre jentene som kom inn:"Så dette er fittekvoten. Det er bare derfor dere er her". Altså, han mener at militæret vil få flere jenter inn, og at staten har bestemt at så og så mange jenter skal inn. Kvoten jenter. Denne "kompisen" her refererer til jenter som "fitter".

Bra bok!!   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar