tirsdag 14. mai 2013

Eventyr - Reveenka


Reveenka er et veldig kjent eventyr. Alle har blitt fortalt om det en gang i barndommen, eller sett det på film, da dette eventyret er filmatisert. I hvert fall de fleste.

Det er forskjellige eventyrtyper. De deles inn i 3 hovedgrupper:
A. Dyreeventyr
B. De egentlige eventyr
C. Skjemteeventyr



Reveenka er et dyreeventyr og et skjemteeventyr. Alle karakterene er dyr, men lever og oppfører seg som mennesker. De har også ofte på seg menneskeklær. Det blir både brukt skogsdyr og husdyr i dyreeventyr. I reveenka så er hovedkarakteren, altså reveenka, en rev. Det sier seg jo litt selv. Det er også med en annen rev, en ulv, en bjørn, en hare og en katt. Det er en menneskeskikkelse med i dette eventyret. Det er ei gammel kjerring.
Reveenka handler om en svært trist hunnrev som har mistet maken og ektemannen(reven). Det var bonden som skjøt han når han skulle stjele høner. I huset hvor reveenka bor, så har hun en "tjener". Dette er en liten hunnkatt. Da hannreven blir tragisk revet bort fra hunnreven, så sprer ryktene seg fort i skogen. Hunnreven er en veldig vakker rev, usedvanlig snill, med veldig pen pels. Det begynner fortløpende å komme friere på døren.



Først er det en ulv, så er det en bjørn, og til slutt en rev. Alle disse møter ei gammel kjerring med nesa i en stokk. Hun spør dem alle om hjelp, men de bare vinker henne bort. Bortsett fra denne siste frieren, reven. Han hjelper den gamle kjerringa. De møter og en hare på veien, for å spør hvor reveenka holder til. Bjørnen og ulven er litt skumle, og truer haren. Reven derimot, han er veldig snill. Både bjørnen og ulven får avslag av reveenka, og da blir de ikke glad. Men de gir seg til slutt og legger på vei. Reven får ikke avslag, og vinner til slutt reveenka.

I dette eventyret så er det den siste frieren, reven, som er helten. Det spiller også litt karma inn her. Da disse frierene møter denne gamle kjerringa som spør om hjelp, så ignorerer både bjørnen og ulven henne. De får heller ikke et ja fra reveenka. Reven derimot, han hjelper den gamle kjerringa. Han får til slutt reveenka. Eller har kanskje bare noe med at han er en rev, og det er reveenka også?

Snipp snapp snute, der var eventyret ute!

Av Asbjørnsen & Moe.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar