tirsdag 4. desember 2012

Åndenes makt


Åndenes makt er en norsk realityserie som går på tvnorge. Programlederen i serien heter Tom Strømnæss og han reiser rundt om i Norge og besøker folk som sier eller tror at de har ubudne gjester hos seg - åndelig aktivitet. I noen episoder så er Gro Helen Tørum, Lilli Bendriss og Lena Ranehag med, som sier de er klarsynte. Hver episode er like men og forskjellige. Det er samme handling, bare med forskjellige folk. Når programlederen og kameracrewet kommer frem til disse folka som tror de har åndelig aktivitet i hjemmet sitt, så forklarer de situasjonen og hvorfor de tror de har åndelig aktivitet i hjemmet. Det kan forøvrig også være arbeidsplasser (restauranter, fabrikker o.l.). Når det er gjort så kommer en eller flere av de klarsynte og prøver å få kontakt med åndene. 
Serien som ruller over norske tv-skjermer på kveldstid er filmet i farger. Når "serien" skal vise seerne hvordan menneskene som bor i dette huset, tror de ser unaturlige ting og hører mange skumle lyder, så blir det filmet i svart-hvitt, og kameraet ruller litt i "slow motion" med en litt grøssende musikk til som dramatisk effekt. Alt dette, svart-hvitt bilde i stedet for fargebilde, skremmende musikk og "slow motion" som viser når en stol brått blir flyttet på (sikkert med et fiskesnøre som gjør det umulig for seerne å se når det blir filmet i svart-hvitt) gjør at folk blir veldig fascinert og usikre på om det faktisk finnes åndelig aktivitet i verden, og om man virkelig tårer å gå på do helt alene etterpå. Du vet, plutselig lager rørene under vasken en smule rar lyd så man faktisk talt hopper en skvett på toalettskålen.
Programleder Tom Strømnæss
Fortellerstemmen i serien er en mannlig stemme. Når han snakker, så snakker han med helt normalt tonefall, men høres veldig seriøs ut og med det han sier. Så hvis man er av typen som tror på spøkelser og gjenferd, så er det akkurat som om han har høy etos. Han høres veldig troverdig ut (hvis man tror på sånt). Patos er det jo også en del av her. Gjenferd har tydeligvis følelser, eller har hatt det når de levde. De har det nemlig ennå, det er som regel derfor de ennå befinner seg i nærheten av der de døde. Disse folka som får uhyggelige besøk, får en redsel og blir redde. Noen sinte siden de ikke helt forstår eller klare sette ord på hva som foregår i hjemmet eller arbeidsplassen deres. Når en av disse klarsynte kommer til "åstedet" for å finne ut hva som foregår, så lukker de øynene på en dramatisk måte, og ser virkelig ille til mote ut. Det ser ut som de befinner seg i en uhyggelig og ubehagelig situasjon, men får plutselig kontakt med dette gjenferdet, og klarer å sende det opp til det gode og varme "lyset". Da er gjenferdet plutselig borte. Når de snakker med  gjenferdet så, eller akkurat da de får kontakt, så virker de klarsynte litt mer avslappet. Lyssettingen rundt den klarsynte når hun snakker er veldig dyster og det er en ekkel melodi som spilles inn når de filmer plassen.
Her er en film fra nettsiden www.youtube.com, der man kan se et eksempel på en "hendelse" som disse stalljentene har opplevd som ekstremt skummel og uvanlig, i svart-hvitt selvfølgelig. Dette er en hel episode, så spol frem til 14:39 og se frem til ca.15:55.


Mitt kildebruk:
- www.youtube.com
- www.google.com - søkeord: Åndenes makt (finne ut navna på programlederen og de klarsynte)
- www.tvnorge.no ->åndenes makt
- www.google.com - bildesøk - åndenes makt




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar